De vislijn
Alles hangt en staat natuurlijk op welke wijze u wilt gaan vissen maar 1 ding is zeker de Ierse snoek is een krachtpatser en zal er alles aan doen om te ontsnappen.

Ze hebben hier namelijk de ruimte en zullen zeker proberen naar dieper water te gaan of als een speer de waterplanten in, alles behalve richting boot.

Waarom is een Ierse snoek zo sterk en vecht deze zo hard? Denk toch dat ze hier grotere afstanden afleggen dan in een polderslootje om prooivissen te volgen en om bv. een forel te pakken moet je van goede huize komen.

Om het kort te houden “van veel trainen wordt je nu eenmaal sterker”

Daarom vissen we niet meer (al jaren) met nylon vislijnen op snoek, deze lijn rekt gewoon teveel en geeft de snoek te veel ruimte die daarom langer door zal vechten wat zeer snoek onvriendelijk is.

We vissen dus alleen nog maar met gevlochten lijnen die geen rek hebben en zo sterk mogelijk bv. rond de 25 kg trekkracht en niet dikker dan 0.32 mm dit in verband met de mogelijkheden en toepassing hier op Lough Derg.

Simpel voorbeeld: Ik geef je een stuk kunstaas in je handen met scherpe dreggen en laat je een meter of 20 weglopen en dan sla ik aan met een nylon lijn. Zeker weten dat je niets voelt!! Nu doe ik dat zelfde met een gevlochten lijn en sla weer aan…nu hoor ik je zelfs van die afstand haha oftewel ik haak je dus gemakkelijker met de gevlochten lijn.

Als ze na het haken dieper water proberen in te vluchten mag je in je handen knijpen en zou ze ook zeker niet teveel afremmen, wat is er mooier dan een snoek die diep blijft en je de vislijn door het wateroppervlak ziet snijden.

Laat ze altijd wat dieper, trek ze niet te snel naar het oppervlak dan springen ze alleen maar het water uit en de kans op losschieten is dan veel groter.

Maar nu duiken ze de waterplanten in, zie ze daar maar weer eens uit te krijgen, gelukkig hebben we al een gevlochten lijn die de waterplanten door zal snijden en zeker niet zal breken.

Over de rest van de materialen zal ik heel kort zijn maar dit onderdeel is zo belangrijk en verdient daarom wat meer aandacht.

Hengels
Dan krijgen we de hengels die niet minder belangrijk zijn, het werpvermogen (gewicht kunstaas) is bepalend.
Zo is een 30-60 grams hengel al een minimum en uiteraard kun je zo zwaar gaan als je wilt maar het houdt een keer op met bepaalde gewichten werpen en denk dat 120 gram al een maximum is!

Daar naast is het van belang om de snoek de baas te zijn en niet andersom wat hem uiteindelijk zijn leven zou kunnen kosten. Bv. een te lange dril (te slappe hengel), een te zware hengel (stijve) zal niet meer zo snel doorbuigen en in combinatie met de gevlochten lijn waar geen rek in zit is er nog weinig ruimte en zal de snoek zich waarschijnlijk losscheuren met de benodigde eigenschade en rest hem alleen nog de slip van de molen/reel terwijl de combinatie zo belangrijk is.

Kunstaas
Dit is het minst eenvoudige onderdeel want de keuze aan kunstaas is zo groot en ik kan me voorstellen dat je het soms niet meer weet Vaak wordt er veel te snel van kunstaas gewisseld wat alleen maar een nieuw record wisselen opleverd!

Over de jaren heen zie je dat er steeds minder aantallen gevangen worden waar dan ook, dat komt omdat het kunstaas steeds groter wordt. Iedereen wil een bak vangen en door dat grote kunstaas schakel je toch de kleinere snoek wat uit als je gaat slepen, omgekeerd weer niet!

Jerkbaiten is gelukkig wat maat/gewicht gebonden en zijn de formaten wat kleiner want wie gooit er nu met meer dan 120 gram? Waarschijnlijk een kleine groep?

Gewoon lekker je gang gaan net als thuis dan komt het van zelf goed.