Lough Derg, 13.000 hectare, is het grootste meer van de Shannon rivier (386 km). Het meer strekt zich uit over ca. 40 kilometer van Portumna in het noorden tot Killaloe in het zuiden. Het breedste punt is 12 kilometer tussen Scarriff en Youghal Bay. Geologisch gezien bestaat het meer uit twee delen elk met zijn eigen kenmerken:

Het zuidelijk deel vanaf Killaloe waar u verblijft tot halverwege het meer is veel dieper, tot wel 36 meter, en landschappelijk veel wilder omdat het water hier een diepe kloof gevormd heeft tussen het gebergte van Slieve Bernagh en Arra. De bodem structuur is hier erg grillig, rotsen en waterplanten en zeer diepe taluds wisselen elkaar heel snel af.

Het noordelijk deel vanaf halverwege het meer tot het uiterste punt Portumna heeft veel landtongen en eilanden en de oevers zijn glooiende met vruchtbare landbouwgronden afgewisseld met bossen. Het is ondieper dan het zuidelijker deel en is de bodem wat vlakker maar heeft voldoende structuur en voldoende waterplanten

Lough Derg vanaf Killaloe tot het noordelijkste punt Portumna is een genot voor het oog en zal u geen moment vervelen. Oude ruines tot het perfect in tact zijn van andere bijzondere historische gebouwen als oude burchten en torens geven een indrukwekkende historie aan. Een schitterende omgeving en de natuurlijke schoonheid gecombineerd met een tal van mogelijkheden voor het vissen.

Lough Derg is een paradijs voor sportvissers die het op snoek en andere coarse fish gemunt